Geplaatst op Geef een reactie

Pericón (Tagetes lucida)

21687637_10155744168437733_8270826744718861820_n
Zijde geverfd met Tagetes lucida

Ik kon het niet laten om toch wat onderzoek te doen naar lokale verfstoffen. Een van meest bijzondere verfstoffen die ik gevonden heb is Pericón. Deze plant is verre familie van onze Goudsbloemen. Dit is hier de meest gebruikte verfplant voor het produceren van gele kleuren. De kleur is warm van tint. Met toevoegingen van Limoenzuur kan je er prachtige goudkleuren mee verven. De plant groeit hier in het wild en wordt op vele manieren gebruikt; als kruid, als verfstof en als wierook.

Tagetes lucida werd door de Azteken gebruikt als een rituele wierook bekend als Yauhtli. Hoe sterker de geur (de plant ruikt naar dragon en wordt ook als culinair kruid gegeten) des te sterker zal ook de kleur zijn. De gedroogde plant is ook medicinaal en wordt verbrand als wierook voor het afstoten van insecten.

IMG_5743
Tagetes lucida

Er wordt hier gemiddeld gewerkt met 30% verfplant op het te verven gewicht.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie