Geplaatst op Geef een reactie

Bezoek aan Teotitlán de Valle

IMG_5803Teotitlán de Valle is een stad in de staat Oaxaca. 31 km van de stad Oaxaca. Teotitlán is van oorsprong een vestigingsplaats (1465 na chr.) van de Zapotec. De taal van de Zapotec word nog steeds gesproken in het dorp en veel van Zapotec cultuur is nog aanwezig in weefwerk, lokale kleding, feesten en bijzondere kostuums. De naam van Zapotec  voor de stad is “Xaguixe”, wat betekent “aan de voet van de berg.”

De stad is bekend om zijn textiel, vooral handgeweven tapijten van wol. De meeste tapijten zijn gemaakt van lokaal gesponnen wol die is geverfd met lokale natuurlijke verfstoffen. Oorspronkelijk woven de Zapotecas uit dit gebied geen tapijten. Een kleed, dat werd aangezien voor een stevige deken, werd meegenomen uit Texas en eigen gemaakt door de lokale weefgemeenschap. De weefgemeenschap kreeg bekendheid met hand geweven tapijten met afbeeldingen van schilderijen van Picasso. Momenteel worden er in Teotitlan de Valle veel gewerkt aan grote internationale opdrachten.

In het hele dorp zijn weefstudio’s. Tientallen…Vaak wordt een weefstudio door een hele familie gerund. Er wordt gesponnen, geweven, geverfd… Wij zijn op bezoek bij de familie van Horacio Mendoza. Hij verteld over het spinnen van de diverse garens. In Oaxaca zijn er twee kleuren schaap (Churra en Maroesh?). Wit en bijna zwart. Vanuit de kleuren worden 6 verschillende tinten wol gekaard en gesponnen.

img_5770.jpgDaarna wordt het garen geverfd met diverse lokale natuurlijke verfstoffen. Cochenille is de belangrijkste roze/ rood verver. Met toevoegingen van limoen of kalk kunnen diverse tinten paars, roze en rood verkregen worden. Met granaatappel wordt licht geel en zwart geverfd. Pericón (een wilde variant van onze goudsbloemen) wordt gebruikt voor diep gele en gouden tinten. Daarover later mee. Walnootbladeren worden gebruikt voor bruine tinten. Muicle met kalk en indigo uit het kustgebied van Oaxaca wordt gebruikt voor de blauw tinten. Het bad is klaar na 3 dagen fermenteren.

Na het verven van de stoffen kan er worden geweven. Er wordt geweven op een trap getouw. Patronen worden geweven aan de hand van een op papier uitgewerkt patroon. Na het doorrekenen van de afstanden werkt de wever meestal uit het hoofd. De familie kan tapijten tot 4 meter breed weven. Het weven van een tapijt van 3,5 x 5,5 meter duurt ongeveer een maand. Het verven van het garen kost een week.

IMG_5734IMG_5790IMG_5787IMG_5793

Geef een reactie