Geplaatst op Geef een reactie

Textiel uit Zuid Amerika 1/ Sheila Hicks

44cb5c01aed1b72ed8d3668995fd1a1b
(Sheila Hicks met Backstrap loom)

Ik verblijf de komende drie weken in Oaxaca. De regio staat bekend in Mexico om zijn vele oorspronkelijke culturen. Er is hier een levendige arts & crafts scene met veel hand geweven textiel. Ik kom hier om te leren weven op een backstrap loom. Dit is een weefgetouw wordt in heel Zuid Amerika en Azië nog steeds veel gebruikt. Het is een extreem simpel weefgetouw (niet veel meer dan een paar stokken). Het weefgetouw is heel makkelijk mee te nemen of te vervoeren. Je rolt het op en het kan onder de arm mee. Op dit extreem simpele getouw zijn wereldwijd de meest fantastische weefsels gemaakt. Voor het weven wordt het weefgetouw aan kant vast gemaakt aan een paal of iets anders stevigs en aan de kant waar wordt geweven wordt het getouw met een band om het lichaam vast gemaakt. Je gebruikt je lichaam om de schering op spanning te brengen.

Ik ben over dit getouw gaan lezen tijdens het voorbereiden van de Masterclass die ik ontwikkelde voor het Textielmuseum tijdens de Sheila Hicks tentoonstelling. Ik kwam er achter dat Sheila Hicks na haar afstuderen een aantal jaren in Zuid Amerika verbleef. Daar leerde ze meer over lokale verf, weef en spin technieken. Technieken die een belangrijke inspiratie vormden voor haar latere leven als textielkunstenaar. Om meer te leren over Sheila Hicks en haar achtergronden leek het me een goed idee om naar Zuid Amerika te gaan.

Schermafbeelding 2017-09-12 om 02.39.56

Schetsboekje van Sheila Hicks uit haar periode in Zuid Amerika

Zuid Amerika heeft een zeer rijke geschiedenis als het gaat om textiel. Het oudste (indigo) geverfde stukje textiel  is terug gevonden in Peru. De culturen uit de andes (Peru, Chili ea) vervaardigden duizenden jaren voor onze jaartelling al zeer hoogwaardig en complex textiel. (zie hier). Dit textiel was niet alleen functioneel (kleding, draagdoeken en tenten) maar ook een belangrijk onderdeel in ceremonies. Daarnaast had textiel een belangrijke verhalende en historische functie (er was geen geschreven taal) en was zeer belangrijk voor uitwisseling en handel.

Veel technieken zijn verloren gegaan maar er wordt nog steeds net als 5.000 jaar geleden geweven op een backstrap loom. Ook is er nog veel terug te vinden van de symbolen/ tekens die al duizend jaar of meer worden gebruikt in weefwerk uit Zuid Amerika.

Toen een kennis mij de informatie doorstuurde voor een verf, weef en borduur residentie leek me dit een mooie kans om meer te weten te komen over textieltechnieken uit Zuid Amerika.

Wil je meer weten over Sheila Hicks en haar jaren in Zuid Amerika dan kan je hier in dit bijzondere interview met MS. LéVI-STRAUSS verder lezen.

Het werk van Sheila Hicks is oa te bewonderen in het prachtige book “Sheila Hicks: Weaving as Metaphor” van Irma Boom.

Geef een reactie