Geplaatst op Geef een reactie

Indigo 3

Indigo is een natuurlijke diep donker blauwe kleurstof verkregen uit de Indigofera tinctoria plant die groeit in India, Java, Peru en andere tropische gebieden. De kleurende component indigotine, wordt gewonnen als een kleurloze glycoside, maar wordt blauw na oxidatie. Via dit reductieproces weet de verver de kleurstof aan het textiel te hechten. Dit heet verkuipen.

Indigo is een van de oudste en meest geliefde kleurstoffen in de wereld. Het gebruik van de verfstof is gekoppeld aan de historische handelsroutes. Via Guatemala, waar de Spaanse kolonisten hun stempel drukten op de Maya cultuur, reisde de indigo mee naar Spanje, India (dat al in de vroege middeleeuwen handelde in indigo) en middels de sitsenhandel weer naar Europa en terug. Vele culturen hebben de kleurstof door de eeuwen heen gebruikt en er speciale waarden aan toegekend. Het blauw is vaak gebruikt bij rituelen rondom leven en de dood. Ook in Nederland werd in tijden van rouw veel indigo gedragen.

Daarnaast is de diepblauwe kleur tot in de huidige tijd gebruikt als uitdrukking van collectieve identiteit en geassocieerd met dienstbaarheid, arbeid en universe- le gelijkheid. De uniformen van het Franse leger en de Engelse Marine werden gekleurd met indigo. Een mooi vaalblauw uniform gaf status. Jonge officieren poetsten en wreven met borstels om dezelfde doorleefde uitstraling aan hun uniformen te geven. In Japan en China was het indigo blauw favoriet als kleur voor werkkleding. In Amerika was het indigo blauw de kleur van de werkkleding van mijnwerkers en goudzoekers en werd later de kleur van de opstand tegen de gevestigde orde in de vorm van jeansmode.

Japanse arbeiders geloofden dat het blauw insecten en boze geesten weg hield van de akkers. De overtollige kleurstof die van de hoofddoeken afgeven op het gelaat van de Blauwe Mannen van Noord-Afrika wordt gezien als bescherming tegen ziekte en onheil. Binnen de Chinese Miao cultuur wordt indigo kleurstof in de stof gehamerd om een diep donkerblauw metalige kleur te verkrijgen gelijk die van een kever. De stof wordt verwerkt in duizend-plooien-rokken die om de zoveel tijd opnieuw gekleurd en gesteven worden.

Geef een reactie