Geplaatst op Geef een reactie

Kasuri (Ikat) weven 1/ Japan

Kasuri is een weeftechniek waar bij delen van bundels weefgaren volgens een bepaald patroon worden afgebonden zodat de verf op die plaatsen niet in het materiaal trekt. Nadat de bundels garen zijn geverfd en het afbind materiaal verwijderd is wordt met het geverfde materiaal geweven.Het geweven patroon dat zo ontstaat is nooit helemaal scherp.Schermafbeelding 2017-09-05 om 16.18.11.png

Het woord Kasuri is net als de techniek afkomstig uit China. De betekenis van het oorspronkelijke Chinese woord is „wazig/ onscherp” ook betekend het „op zijn plek leggen”.

In andere Aziatische landen wordt de Kasuri-techniek IKAT genoemd. Kasuri werd al vanaf de 11e eeuw gebruikt in Japan maar werd pas een hit tijdens de Edo periode(17e tot de 19e eeuw). In die tijd schreven de kleding wetten voor dat het gewone volk zich niet diende te versieren. Het gedeeltelijk ‘’niet verven’’ van garen werd oogluikend toegestaan als techniek om met indigo (Indigo blauw was de enige toegestane kleur die de lagere klasse mocht dragen) stof patronen te maken.

De techniek werd met veel enthousiasme door-ontwikkeld als een techniek om huishoudelijk textiel, kledingstukken en werkkleding te vervaardigen. Men deed dit voornamelijk thuis op een klein weefgetouw. Standaard weefbreedte 32 cm.

De basis van de techniek is in de basis redelijk simpel maar heeft zich in Japan ontwikkeld tot een ware kunst. Zo weeft men in Japan niet alleen abstracte patronen maar ook afbeeldingen en symbolen. Hier de namen van de verschillende soorten Japanse Kasuri technieken.

Schering-Kasuri
Alleen de scheringdraden worden met een afgebonden patroon geverfd en geweven.

Inslag-Kasuri
Alleen de inslagdraden worden met een afgebonden patroon geverfd en geweven.

Schering- en inslag-Kasuri (Dubbele Kasuri)
Weefsel met zowel afgebonden schering- als inslagsdraden.

E-Kasuri
In Japan worden niet alleen geometrische patronen gemaakt met deze techniek maar ook afbeeldingen. Thema’s uit de natuur en afbeeldingen zijn vaak symbolen die een (geluks)wens uitdrukken.

Voorspoedig en lang leven: bamboe, kraanvogels, schildpadden, parasol
Vrede: Lotus
Kracht: Hennep blad

Andere afbeeldingen zijn van mythologische aard.

Geef een reactie