Geplaatst op Geef een reactie

Indigo 5/ Japan

Na aankomst in Japan zijn we meteen gestart met een vol programma. Rondleidingen in de Kasuri weverij van Shimogawa (daarover later meer) en een introductie en rondleiding in de Indigo studio van Takarajima (naam verwijst naar schatten eiland). Dit is studio van textiel/ kleding ontwerper Chiharu Ohgomori. Tijdens haar opleiding aan de kunst academie leerde zij het verven met indigo. Chi runt nu zo’n tien jaar haar eigen indigo studio. Hier maakt zij, met het een klein team van jonge mensen, kleding en accessoires voor klanten wereldwijd.

Het werk van Chi is hedendaags. Ze werkt met grote Shibori patronen (vooral vouwen en klemmen) en een vrije variant van de Katazome print techniek. De kleding en accessoires worden door haar ontworpen maar ergens anders gemaakt. Zij zorgt met haar team voor de patronen op de stof en het verven. Voordat we aan de slag gaan in de studio van Chi toont zij ons haar showroom. Een mooi traditioneel Japans huis vol met mooie stukken natuurlijk geverfd textiel. Chi werkt ook veel met indigo en leer en heeft hier een paar bijzondere verftechnieken voor ontwikkeld. Ze toont ons een paar prachtige leren indigo jassen. De binnenkant (gladde kant van het leer is helder blauw). De buitenkant bewerkt zij zo dat de het donkere indigo op sommige plekken weer aan de lichte onbewerkte kant zichtbaar wordt. Hierdoor  ontstaat een mooie indigo kleur gradaties aan de buitenkant van de jas. Een soort omgekeerde slijtage. De jas die heel zacht en soepel is is haar best verkopende item. Daarnaast heeft ze veel mooie gevilte kledingstukken en jurken met grote shibori patronen hangen. Leveranciers komen naar de showroom om delen van de collectie te bestellen voor de verkoop. Chi werkt in principe niet voor particulieren. Je kan haar werk in in februari weer zien en mogelijk kopen op de Japan exchange beurs in het Loyd Hotel in Amsterdam.

Om een idee te krijgen van haar werk en studio: https://www.instagram.com/takarajimasenkou/
Chi heeft in haar studio ook een klein hondje. Hoewel er in de studio met handschoenen gewerkt wordt heeft het hondje vaak een blauwe vacht van het aaien.

Geef een reactie